07 Mayıs 2025 14:11

İkişer gün sürecek bölgesel çalıştayların Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir'deki programları 5-6 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
 
Çalıştaylarda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan "erdem-değer-eylem çerçevesinin okul iklimine etkisi", "becerilerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi" ile "disiplinler arası çalışmalar" olmak üzere üç tema ve bu alanlardaki başlıklar ele alındı.
 
Çalıştaylarda ele alınan temalardan ilki "erdem-değer-eylem çerçevesinin okul iklimine etkisi" oldu. Bu temaya ait görüşmelerden elde edilen bulgular, öğretmenlerin değerleri öğrenme ortamlarına nasıl yansıttığı ve öğrencilerde nasıl bir karşılık bulduğuna dair bilgi edinmek açısından büyük önem taşıdı.
 
İkinci tema, sürece dayalı ölçme anlayışının sınıfa yansıması olan "becerilerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi" çalıştaylarda görüşüldü. Öğretmenlerin öğrencilere kazandırılması hedeflenen becerileri ölçme sürecinde kullandıkları ve geliştirdikleri ölçme araçları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Gelecekteki uygulamalar açısından yol haritası sunulmasına katkı sağlandı. Üçüncü tema ise "disiplinler arası çalışmalar" temasıyla disiplinler arası yaklaşımın sınıf içindeki uygulamalarına dair öğretmenlerin deneyimleri ve görüşleri belirlendi.
 
Bu üç temel alanın yanı sıra, öğrenme ortamlarını etkileyen iki önemli boyut daha yer aldı. "Eğitimde yapay zekâ kullanımı" ve "Akran zorbalığı" da öğrenme ortamlarını etkileyen önemli konular olarak çalıştaylarda görüşüldü. Öğretmenlerin görüşleri alınarak hangi alanlarda destek ihtiyacının öne çıktığını görmek ve geleceğe yönelik stratejik adımların atılmasına yardımcı olacak veriler tartışıldı.
 
Bölgesel çalıştaylar kapsamında elde edilecek verilerin okul ikliminin iyileştirilmesi, disiplinler arası çalışmaların artırılması, becerilerin ölçülmesinin geliştirilmesi, eğitimde yapay zekâ kullanımının artırılması ve akran zorbalığının önlenmesi konularına katkı sunması bekleniyor.
 
Öte yandan çalıştaylarda, her bir ilde bir daire başkanı ve dört personel olmak üzere toplam beş kişi görev alıyor ve çalışma yapılacak illerde dört akademisyen de grup çalışmalarında moderatör olarak görev yapıyor. Her bir ilde, farklı okul türlerinden sekiz okul yöneticisi, sekiz rehber öğretmen,ve her biri dörder kişiden oluşan  fizik, kimya, biyoloji, matematik,  coğrafya, tarih,  Türk dili ve edebiyatı öğretmeni görevlendiriliyor. Çalıştaylar, toplamda 390 kişinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
 
"Öğretmenlerin Bakış Açısıyla Eğitimde Öne Çıkan Konular" temalı çalıştaylar, 8-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında ise Gaziantep, Erzurum ve Samsun illerinde devam edecek.